27-08-13

20 jaar!

dpp.jpg

Voor de goede leesbaarheid (hier de tekst):

20 juni had dit jaar voor een aantal mensen net iets extra. Er was de afronding en de 20ste verjaardag van het DrugsPreventieProject in de gemeente Brecht.

 

Toen Ronny Van Besouw en Eddy Denis 20 jaar geleden als echte pioniers vonden dat er iets moest gebeuren met betrekking tot drugs in de gemeente Brecht, hadden ze allicht geen vermoeden dat het zo'n vaart zou lopen. Niet alleen sprongen alle lagere scholen van de hele gemeente mee op de kar. Ook na 20 jaar zit het project vol leven. En wat misschien niet de directe bedoeling was, maar geen bezwaar, is dat dergelijke preventieve projecten naar alle omliggende gemeentes is uitgewaaierd.

Eddy Denis is al een poosje met andere politietaken aan de slag. Ronny Van Besouw blijft een rots in de branding van de jeugdwerking van de lokale politie. Op 20 juni was hij aan de slag in het zesde leerjaar van De Sleutelbloem.

"Aan jou de keuze" was zijn boodschap voor de leerlingen. Je kan informatie geven over soorten drugs, allerlei gevolgen, legale en illegale activiteiten, leuke en negatieve elementen, de groepsdruk of de nieuwsgierigheid in kaart brengen, het assertief leren reageren. Uiteindelijk blijft de keuze bij ieder persoonlijk, bij jong of oud, steeds opnieuw. En het mag: iedereen maakt fouten, iedereen maakt al eens een foute keuze. Weet dat je op je stappen mag terugkeren, dat je hulp kan zoeken, dat er een weg terug is.

In de namiddag konden de leerlingen al hun vragen kwijt aan een ex-verslaafde. Daarbij komen niet alleen weetjes en gebeurtenissen ter sprake, de leerlingen grijpen de gelegenheid en zoeken naar sociale, emotionele en familiale gevolgen binnen het drugswereldje.

Het valt maar te hopen dat de twintigste verjaardag een kers op de taart is die ook in de toekomst voor ieder zesde leerjaar kan aangeboden worden.

De commentaren zijn gesloten.